Philippe Starck és a századok koptatta velencei Quadri étterem

Philippe Starck helyreállította a velencei Quadri étterem századok koptatta belsejét

A francia formatervező, Philippe Starck velencei kézművesek oldalán dolgozott a 18. századi étterem felújításán, kárpitozott falainak, csillárjainak és elhasználódott bútorainak a felújításán.

A Quadri a velencei Piazza San Marco északi végén található, a tér árkádsorának íves nyílásai mögött. Az 1775-ben megnyitott kávézó tulajdonosa az Alajmo család.

Miután észlelték, hogy az étterem rossz állapotba került, a két testvér, Massimiliano és Raffaele Alajmo Philippe Starck francia tervezőhöz fordult, hogy “a hely eredeti pompáját kortárs kontextusba ültesse át”.

A testvérpár tíz éve találkozott először a tervezővel. Korábban már együtt dolgoztak egy velencei és egy párizsi fényűző étterem felújításán is. Starck egyébként a közelmúltban megbízást kapott Jean Nouvel építész Sáo Paulo városában levő, növényekkel fedett luxusszállodájának belső kialakítására is.

A Quadri különleges volt, attól eltekintve, hogy egy kicsit már megfáradt. Tiszteletből, szeretetből és kulturális megfontolások miatt sem akartuk megváltoztatni a rejtély, a szépség, a különlegesség és a költészet e hatalmas koncentrációját” – mondta Starck.

A projekt egyik legfontosabb kihívása az volt, hogy hogyan készítsük fel az étterembelsőt az acqua altára, vagyis arra a természetes jelenségre, amikor az Adriai-tenger dagálya Velence számos területét átmenetileg elönti.

Starck úgy döntött, ahelyett, hogy azt keresné, hogyan rejthetné el a víz okozta lehetséges károkat, inkább az összes asztallábat és a padlóelemeket lakkozatlan sárgarézből készítteti el, hogy azok idővel természetesen oxidálódjanak és így megváltoztassák a színüket.

Velence változó vízszintje volt annak is az oka, hogy lecserélték a Quadri feliratait, amelyeket a londoni GBH és Valese, a város utolsó megmaradt öntödéje készített el.

Az étterem bejárata fölött a sárgaréz felirat felső része arany színű maradt, míg alsó felét oxidálták, hogy ezzel tükrözze az árvizek jellemző hatását.

Starck a Quadri földszinti kávézójához és bisztrójához, amelyekben pasztell színek uralkodnak, Anna de Spirt és Adriana Spagnol helyi művész-restaurátorokat hívta segítségül, hogy lekaparják a felszíni festékréteget és ezzel láthatóvá tegyék az alatta megbúvó 19. századi stukkót.

Az emeleten Starck a tulajdonképpeni étterem korábbi karmazsinvörös falait dús barna kárpittal vonatta be, amelynek mintázatát a velencei Tessitura Bevilacqua textilcég tervezte.

Az anyag mintáját egy, az 1550-es évekből származó minta ihlette, ám azt aktualizálták úgy, hogy egyfelől az Alajmo testvérek portréi, valamint űr-témájú képek, például műholdak és űrhajósok is megjelenjenek rajta.

A díszítést egy restaurált, 1930-as évekből származó, murano-i üvegből készült csillár, és nagy, ovális alakú, vintage fotókkal dekorált tükrök, valamint kitömött állatok biztosítják.

(Forrás: deezen, szerző: Natasha Levy , fotó: Marie-Pierre Morel, fordítás: Jankovich Oszkár)

A cikkfordítás eredetileg a Lakberendezők Országos Szövetsége weboldalán jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Create your website at WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: