Egy garzonlakás titkai

Az 57 négyzetméteres budapesti lakást modern stílusban építettük át és rendeztük be egy profi sportoló számára, aki egyébként főleg külföldön él.

A lakás eredeti beosztásának megtartásával a kívánt funkciók – mint a napi otthoni edzés igénye, a zeneszámok begyakorlásának lehetősége, megfelelő hely a párjával vagy néhány barátjával folytatott társasági életre – csak korlátozottan lettek volna egyszerre érvényesíthetőek. Emellett az erkélyajtó és az ablakok is mind egy irányba, dél felé néznek, ezért az eredetileg különálló előszoba és a konyha is kevés természetes fényt kapott. Mindezek miatt a tulajdonossal az eredeti konyha, előszoba és nappali egyterűvé alakításában állapodtunk meg. A fürdőszobát is tágasabbnak képzelte el, amely a forró vizes fürdőkádban való, akár több órás lazítás és a sietős zuhanyozás lehetőségét is ugyanolyan kényelmi szinten képes biztosítani.

Az átépítést és az új terek kialakítását azonban a tulajdonosi igények mellett a tartófalak helye és a lakás két pontján átfutó ejtőcsövek, strangok is meghatározták.

eredeti alaprajzEgy garzonlakás-titkai_bontott-falas

Az utóbbiakat magukban foglaló oszlopok új funkciót kaptak: a megnövelt tereken belül a fürdőszobában és az egyterű nappali helyiségben is az egyes tevékenységi zónák elválasztóiként szolgálnak. Míg az utóbbi esetben a konyha és az előszoba határát jelzi a strang oszlopa, addig az új fürdőszobában a központban áll, amely körül körsugaras elrendezésben találhatók meg a WC, a mosdó, a mosás, a kád és a zuhany külön zónái.

VL-alaprajz

Az egyterű előtér-konyha-nappaliban a fogadó- és a konyhazóna után közvetlenül az étkezés helye található, állítható magasságú bárasztalokkal és bárszékekkel. Azzal szemben a napi dolgoké, amelyeket könnyű lekapni a polcokról és a párnázott padon gyorsan áttekinthetőek. Beljebb haladva a társalgás kényelmes helyszíne következik dohányzóasztallal és könnyen átrendezhető fotelokkal, székekkel.

header2

A nappalit egy dolgozó sarok zárja, amely nemcsak az íróasztalnak, hanem a zenélés kellékeinek is helyet ad. A hálószoba ugyancsak több funkciót tölt be: a tévézés és a pihenés helye mellett ide került egy nagy gardróbszekrény is, ebben a tulajdonos ruhái mellett a táskái, sportszerei és egyéb személyes tárgyai jól elférnek. Egy fitneszgép is került a hálószobába, amellyel a napi edzésadag teljesíthető.

Miközben a beosztásban a funkcionalitás a fő rendezőelv, a stílusban a kényelmi szempontok is megjelennek. A fa székek vagy az éjjeli szekrényként használható kis polc egyszerű, modern, sarkos és éleket hangsúlyozó formavilágát az előtérben elhelyezett konzolasztal és tükör, vagy a dohányzóasztal, valamint Ludwig Mies van der Rohe Barcelona-foteleinek ívei egészítik ki.

A lakás bútorzatára a legkülönbözőbb anyagok egymással feleselő anyaghasználata jellemző: fa és üveg, réz, szálcsiszolt nemesacél és beton, bőr és mintás textilek is megtalálhatóak.

A színek alapját a fehér, a fekete és a szürke árnyalatai adják, amelyeket meghatároz a régi pincefal fotója alapján elkészíttetett posztertapéta. A monokróm hatást azonban a nappaliban a meleg barnák, sárgás árnyalatok, az itt-ott megjelenő kékek, sőt, padlizsán árnyalatok is gazdagítják.

tapéta, posztertapéta, csíkos, színes

A társalgó részt Ghyczy Péter, Németországban élő magyar designer csíkos tapétamintája emeli ki. A hálószobában a szekrény barna, vöröses barna árnyalatait a világos opálüveg töri meg, míg a fürdőszobában a hol kékesebbnek, hol inkább zöldnek mutatkozó „tó-színek” dominálnak.fürdő-pers

A lakásban a Bauhaus hatása nemcsak van der Rohe fotelein, vagy Ghyczy falszínein, hanem Richard Sapper „Tizio” nevű íróasztali lámpáján is tetten érhető. Ennek különlegessége, hogy a mérleg elvén, vagyis a súlyok elmozdításával állítható be a pozíciója, rugói nincsenek, és hogy maga a fémtámasz vezeti a gyengeáramot, így a szerkezetből a kábelezés is hiányzik. Richard Sapper, Tizio, lámpa, Bauhausasztali

A technikai megoldások közül a lakásban megjelenik az immár technikatörténeti kincsnek számító, több mint fél évszázada piacra dobott gitárerősítő mellett a high tech is. Nemcsak a konyhai gépek esetében, hanem az ágy fölötti faldíszben is, amely olyan, színes hangszórók összessége, amelyek bluetooth jeleket vesznek akár a nappali polcán elhelyezett Hifi-berendezésből, akár a laptopról, vagy bármely okostelefonról. Így a reggeli edzést biztos, hogy mindig a megfelelő zene segíti.

A teljes lakberendezési dokumentáció ITT tekinthető meg.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Create your website at WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: