Kicsiben minden

Mini lakás lakberendezési terve: a garzont a megbízó egyelőre kiadásra szánja, de pár év múlva egyetemista lánya fog itt lakni. A lakást egy társasház földszinti mosókonyhájának és a szomszédos folyosónak az összenyitásából alakították ki, kevesebb mint 20 négyzetméter alapterületen. Mégis jutott hely mindennek.

A lakás tulajdonosáé az érdem, hogy felismerte: a 70-es években épült, három emeletes ház málló vakolatú mosókonyhájából és a mellette húzódó, kihasználatlan folyosóból akár egy kis lakást is ki lehet alakítani.

A módosított alaprajzon eredetileg külön előszoba szerepelt, de a tulajdonos végül a nagyobb, egybe nyitott tér mellett döntött. A helyiségek beosztásában és berendezésében nehézséget okozott a lakás közepén eredetileg szellőző nyílásként jelzett oszlop. Kiderült ugyanis, hogy tartóoszlop és semmiképp sem bontható el. Az ablak közelében levő függőleges kiállás egy régi kéményé, ennek ugyancsak meg kellett maradnia, ezért angol típusú, felfelé nyíló tolóablak beépítését javasoltam. Mindezek mellett már csupán a csatornát és a víznyomó csövet rejtő strangot kellett figyelembe venni, valamint a mennyezet két szélén végig futó fűtési csöveket, amelyeket – miután a teljes társasház fűtési rendszerét kiszolgálják – szintén meg kellett tartani. Utóbbiak gipszkarton borítást kapnak.

A ruhák és egyéb holmik tárolására főként a bejárattal szemben álló, nagy beépített szekrény szolgál. Ez rejti a legkisebb kapható mosó és szárítógépet a fürdőszobához közeli oldalon, de másik felén fogas is elfér. A szekrény azért nyúlik túl a tartóoszlopon, amelyet teljesen elrejt, mert hozzá igazítottam az ágy két méteres hosszúságához. Így viszont a beépített szekrény szoba közepe felé eső frontján, alul egy komódot is ki lehetett alakítani a fehérnemű számára.

Szerencséje volt a megbízómnak, ugyanis kedvező áron talált egy nem egészen 160 centiméter széles, kinyitható kanapét, amely szép is és a kiadásra szánt lakásban remek pótágyként használható. A mennyezetre rögzített tévé innen és egy kis elfordítással az ágyból is nézhető.

A kis konyhaszekrénybe alulra hűtő és mosogatógép is beépíthető, a szabadon álló kisebb kombinált sütő pedig elfér a munkapulton is. A két melegítős kerámialapos tűzhely az ablaknál kapott helyet. Az étkezés a merőleges falra szerelt, le-fölhajtható asztalnál megoldható, de egyben ez az íróasztal is. Mindkét funkcióhoz a kisebb, de fontos kellékek az asztal polcain helyezhetőek el, legyen szó akár szalvétatartóról, akár tollakról és telefontöltőkről.

Az ágy pedig nem is ágy, hanem egy méretre elkészíttetett dobogó, amelynek a tetejére csak matrac kerül (esetleg egy padlószőnyegre az ágyrács, majd arra a matrac). A dobogó külső frontja két hatalmas fiókot rejt. De a belső része is kihasználható, hiszen ott egy felfelé nyíló csapóajtón át lehet teli pakolni a rekeszeket, miután levettük a matracot a dobogóról.

Igazi kihívást jelentett az előtérből nyíló fürdőszoba. Nemcsak azért, mert csak egy alig 90 centiméter széles, majdnem csík alaprajzú helyiség maradt erre a célra, hanem azért is, mert nyíló ajtó a bejárat mellett már nem fért el rendesen. A megoldást a díszüveges tolóajtó adta, amely valamennyi fényt is beenged a kisebbik helyiségbe. A WC-tartály fölött épp jó helye van a bojlernek, középre keskeny mosdó, a fürdő másik végébe pedig a 80-szor 100-as zuhanytálca került.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: